Escalada 2.0 als Pirineus – De l’estudi a l’acció.

Per a desenvolupar una oferta turística sostenible entorn de les activitats a l’aire lliure (acció 5), el projecte NATTUR es va fixar com a objectiu definir el potencial de l’activitat de l’escalada en el territori. Després de realitzar un inventari dels llocs d’escalada a l’Arièja i de redactar un informe sobre els reptes i les problemàtiques vinculades a aquesta activitat, es va posar en marxa una segona fase per a estudiar les possibilitats de millora i desenvolupament d’aquesta activitat a l’Arièja.  

En aquest marc, es va dur a terme una enquesta en línia dirigida als escaladors entre juliol i novembre de 2021 amb la finalitat de conèixer millor el perfil dels escaladors d’Arièja, recollir les seves expectatives en termes d’acolliment però també mesurar la seva satisfacció amb els llocs d’escalada d’Arièja.

Aquesta enquesta es va difondre de l’altre costat de la frontera per a obtenir informació sobre els escaladors catalans i espanyols que venen a practicar la seva activitat en els llocs de l’Arièja. L’enquesta preguntava també als escaladors sobre les seves activitats d’escalada a Catalunya: el 10% dels quals van respondre que escalaven a Catalunya (el 83% d’ells només durant les seves vacances). Els llocs més citats són els pròxims a l’Arièja. L’enquesta també podria ser adaptada per als socis catalans amb la finalitat de conèixer millor els hàbits dels escaladors en els seus propis llocs d’escalada.

Amb gairebé 400 respostes, ara coneixem millor a la comunitat d’escaladors: els seus perfils, els seus llocs d’escalada (criteris de selecció, llocs favorits, serveis esperats o satisfacció), però també les seves fonts d’informació i els pressupostos de les seves excursions.

Aquest estudi ens permet orientar millor els equipaments necessaris en els llocs d’escalada, així com les eines d’informació i comunicació que han d’implantar-se. Es tracta d’una gran eina d’ajuda a la presa de decisions en el nostre territori per a desenvolupar i comunicar millor l’escalada a l’aire lliure.

Algunes xifres clau claus de l’estudi :

Quin és el perfil típic?

Home (71%), jove d’uns quaranta anys (el 58% té entre 30 i 49 anys), soci d’un club (58%) i practicant des de fa més de 5 anys. Realitza una mitjana de 35 sortides a l’any i escala en el nivell 6 (vies de dificultat mitjana-alta) (60%)

Com practiquen?

Amb amics (68%), en un penya-segat (97%) i de manera independent (90%)

Com triar un lloc?

L’orientació del penya-segat, la qualitat de les rutes de búlder i la distància des del lloc de residència o allotjament són els principals criteris.

Serveis i informació: què és el més important?

La senyalització de la zona (58%) és el servei més important per als practicants. Obtenen la major part de la informació de les guies (82%) i dels llocs web (59%). Una vegada en el lloc, la guia continua sent la principal eina d’informació.

Quines despeses associades?

El menjar que se’n porten (78%) i la gasolina/transporti (87%) són les principals partides de despesa. No obstant això, cal tenir en compte que els restaurants, les begudes i els productes regionals són elements importants per als turistes.

Quins són els seus llocs favorits a l’Arièja?

Calamès, Auzat i Orlu són els llocs favorits. Els dos primers són també els llocs més visitats. Aquests llocs obtenen una satisfacció mitjana de 3,2/4.

Tots els resultats de l’estudi estan a la seva disposició aquí.