2021, any de l’observació del turisme: balanç i perspectives.

L’any 2021 està arribant a la seva fi i una cosa és certa: el tema de l’observació del turisme figura més que mai en primera línia, ja que constitueix la base per a un bon enteniment i una millor capacitat de presa de decisions per part dels agents turístics.

Al llarg de tot l’any, les nostres accions i recerques ho reafirmen: un repàs d’un any ric en aprenentatges!

Estudiants de suport.

Enguany, els professors de l’ISTHIA han involucrat als seus estudiants en tres projectes emblemàtics de NATTUR:

– Els estudiants del Màster 2 TIC ADTT es van reunir amb professionals del turisme especialitzats en activitats a l’aire lliure per a parlar de la recollida i explotació de les dades i van formular recomanacions en aquest àmbit. > Per a més informació

– Els estudiants del Màster 1 TD van entrevistar els habitants de l’Ariège per a conèixer la seva percepció del turisme a l’aire lliure a la regió durant l’actual crisi sanitària. > Per a més informació.

– Finalment, Naomi  Decosne Asseo, en pràctiques amb el projecte NATTUR, va realitzar un estudi sobre la gestió i l’anàlisi dels fluxos turístics, elaborant un inventari de les mesures implantades en determinats llocs i catalogant també les eines digitals que s’estan desenvolupant. > Per a més informació.

Aquest treball va ser presentat a mitjans de novembre per Julie Bousquet, responsable del projecte europeu NATTUR per l’ISTHIA, a Edwige Danjou-Martinez i Caroline Bayard, responsables respectivament de l’observació del turisme i dels esports a la natura de l’ADT. Aquesta trobada, fruit del projecte NATTUR, és un exemple perfecte de la col·laboració i les sinergies que poden establir-se entre els acadèmics que reflexionen sobre els temes d’observació del turisme i els agents que els posen en pràctica diàriament.

Actualment en desenvolupament

Paral·lelament a aquests estudis, l’ISTHIA està ultimant el desenvolupament tècnic de l’observatori turístic del qual l’aplicació és un dels seus components. El llançament d’aquestes eines s’ha retardat lleugerament i actualment està previst per la primavera de 2022.

Seminaris i reunions

Un altre esdeveniment important d’enguany  ha estat la participació de l’ISTHIA, en el marc del projecte NATTUR, a la 15a jornada tècnica de la xarxa nacional d’esports en la natura, els dies 19 i 20 d’octubre de 2021 en Grenoble. > Per a més informació

Aquestes dues jornades, riques en ponents, vénen a confirmar els eixos de reflexió iniciats en el marc del projecte NATTUR.

Aquest seminari ens va permetre identificar diferents eines com Outdoor Vision. Això obra  grans perspectives de col·laboració: es poden establir moltes connexions entre aquestes eines i l’Observatori NATTUR, i que podrien enriquir-se mútuament.

És de destacar la intervenció de la IPAMAC (Association des  Parcs Naturels du Massif Central) que ha estudiat el tema del càlcul del nombre de turistes en els grans itineraris de senderisme. Donada la complexitat d’aquesta avaluació en àrees extenses i amb pràctiques difuses, l’anàlisi del nombre de visitants en aquestes rutes requereix una combinació d’eines digitals (com Outdoor Vision) i eines de mesurament més tradicionals, com a eco comptadors o enquestes de camp.

 

I després què?

Per a acabar, després d’un any 2020 a marxa lenta provocat pels diversos confinaments, l’any 2021 ha estat especialment ric en aprenentatges. El finançament europeu concedit al projecte NATTUR finalitzarà a la primavera de 2022, però encara ens esperen grans perspectives. L’observació de les zones turístiques està en constant evolució, i molts agents per tota França treballen aquests temes, especialment l’Agència dels Pirineus o el CRTL Occitanie en la nostra zona.

Per a l’any 2022, els equips de ISTHIA s’han fixat 3 objectius:

– Finalitzar el desenvolupament de l’Observatori, de l’aplicació i acompanyar aquestes eines d’una guia metodològica explicant el seu funcionament.

– Posar en marxa cursos de formació específics sobre el tema del patrimoni pirinenc per als professionals del turisme, en col·laboració amb la ADT.

– Elaborar perspectives de noves col·laboracions en matèria d’observació d’espais turístics, amb els socis del projecte NATTUR i amb altres actors com el Centre Nacional de Recursos per als Esports en la Naturalesa en matèria de Outdoor vision.