Melhorament: un projecte d’estudi pioner sobre el benestar i el desenvolupament personal.

“Melhorament” – m. – de l’occità i que significava “millora”.
Es tracta d’un ritual practicat pels creients càtars. Pot explicar-se com una salutació que un creient càtar dirigia als Bons homes/ Bones dones amb qui es trobava.
També es tractava d’una oració per a demanar que es “millori”. Aquest ritu expressa la situació del creient: no està en condicions de convertir-se en “sant” però aspira a ser millor.

Amb el projecte “Melhorament”, l’equip del projecte NATTUR pretén afegir un valor simbòlic al Camí dels Bons Homes. Es tracta d’un estudi que ha de permetre identificar aspectes del benestar emocional, mental i espiritual amb la finalitat de millorar la nostra salut i qualitat de vida, i contribuir a la presa de consciència mediambiental.

De juliol a desembre, 50 Bons homes van participar en un estudi realitzat conjuntament pel departament de la Universitat de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Combinant els negocis amb el plaer, van participar en un projecte nou que mesurava l’estat emocional abans i després de realitzar l’excursió per veure el seu efecte sobre la salut, tot i sent, a la vegada, una peregrinació.

Aquest estudi va permetre ampliar el nombre de visitants de la ruta. A més del seu aspecte esportiu, el senderisme pot ajudar al desenvolupament personal i al benestar. Obra la porta a noves pràctiques en el Camí dels Bons homes: acompanyats per un guia i amb etapes més curtes, posant l’accent en la meditació, la desconnexió i la naturalesa.

Ens veiem a principis de 2022 per a conèixer els resultats d’aquest nou estudi.