Eco-comptadors ecològics per al Camí dels Bons homes

Què són els eco-comptadors?

Els eco-comptadors són un sistema que permet comptar amb precisió el nombre d’excursionistes al llarg d’una ruta de senderisme. Entre altres coses, proporcionen informació sobre el nombre de persones que utilitzen la ruta segons la temporada, les franges horàries més visitades i la direcció en la qual els excursionistes utilitzen la ruta.

Aquestes dades són una valuosa font d’informació, per a conèixer el nombre de persones que utilitzen la ruta, però sobretot el comportament dels excursionistes i així proposar accions de millora en la gestió de la ruta.

I què passa en el nostre cas?

El Camí dels Bons homes ha estat  pioner en l’ús de ressò-comptadors.

En 2005 es van instal·lar els primers eco-comptadors en el punt de sortida de la ruta en la part catalana: el Santuari de Queralt a Berga i un altre al Coll de la Bena en la zona del Parc Natural del Cadi-Moixeró, així com en diferents punts de l’itinerari de l’Ariege.

Tecnologies en constant evolució.

Durant els últims anys, la tecnologia dels eco-comptadors ha avançat molt, facilitant el treball dels equips de camp que gestionen els itineraris. Avui dia, rebem la informació dels eco-comptadors directament en l’oficina en temps real, sense haver d’anar in situ per a llegir-los, amb la complexitat que això implica.

Aquest estiu, gràcies al projecte NATTUR-POCTEFA, ha estat possible adquirir dos nous eco-comptadors proveïts d’aquesta nova tecnologia.

Així, s’ha actualitzat el eco-comptador del Santuari de Queralt i s’ha col·locat un altre nou eco-comptador en un punt concret pel qual només passa el GR 107 (el Camí dels Bons Homes) prop de Gósol (Feners). Aquest punt és especialment interessant ja que no coincideix amb cap altre PR o sendera local, la qual cosa ens dóna una informació molt realista sobre la freqüentació del Camí dels Bons homes.

Quins són els resultats?

Aquí estan les dades dels nous eco-comptadors instal·lats

Les xifres d’enguany no són representatives a causa dels confinaments localitzats que van impedir els desplaçaments i van provocar importants descensos de freqüentació. Quan la situació es normalitzi, la informació recollida pels ressò-comptadors serà molt útil per a conèixer els hàbits dels excursionistes i avaluar l’eficàcia de les operacions de promoció i millora del sender.