Arièja, un territori de referència per a l’escalada… fins i tot a l’hivern!

La fama de l’Arièja com a zona d’escalada és de sobres coneguda. Situat entre els departaments millor equipats de França, l’Arièja és un dels llocs més concorreguts pels escaladors de tot el món, com Chris Sharma.

Davant tal passió, els equips del projecte NATTUR han fet una senzilla reflexió: “Escalar a l’hivern és possible! … i fins i tot desitjable per al desenvolupament del turisme durant les temporades més fredes”.

Per què?

  • Perquè, davant la disminució de la capa de neu i l’escurçament de les temporades fredes a causa de l’escalfament global, és important oferir altres activitats a part de l’esquí alpí.

  • Perquè la situació sanitària d’enguany ha provocat el tancament dels remuntadors i les estacions han de reinventar-se oferint altres activitats a l’aire lliure.

  • Perquè la pràctica de l’escalada a l’hivern continua sent desconeguda, encara que sigui una molt bona època per a practicar aquesta activitat a causa de les temperatures més fresques en els penya-segats d’Arièja orientats al sud.

  • Perquè les sales d’escalada (en particular en les grans ciutats) estan plenes (deixant de costat el tema covid) i perquè avui en dia assistim a una veritable passió per aquesta pràctica.

El projecte NATTUR està plenament qualificat per a treballar en aquest sentit i, amb total normalitat, els nostres equips s’han dedicat a afavorir el desenvolupament de l’escalada, i en particular en la modalitat hivernal.

En aquest sentit, s’han dut a terme dues accions clau:

Un estudi sobre l’estructuració de l’escalada a l’Arièja: inventari dels llocs, equipaments, manteniment…. En col·laboració amb les associacions locals aquest primer treball ha permès reactivar l’ocupació de manteniment de les vies d’escalada per a perpetuar aquesta activitat.

La promoció de l’escalada hivernal (d’octubre a març), amb l’objectiu de donar a conèixer la pràctica de l’escalada hivernal i fomentar el multiesport (esquí al matí, escalada a la tarda).

Per a complir aquest objectiu, hem contactat un escalador i fotògraf local perquè escrigui dos articles sobre l’escalada hivernal, que van ser àmpliament difosos i patrocinats en les nostres xarxes socials.

Es tracta d’un projecte que ha trobat resposta de l’altre costat de la frontera amb el protagonisme atorgat al Pedraforca en el Berguedà. Un intercanvi d’experiències i sinergies encara per construir i desenvolupar.

Actualment, el nostre objectiu és anar més enllà perquè l’escalada hivernal i altres activitats com l’espeleologia hivernal es promoguin amb regularitat donant així un nou impuls a les vacances d’hivern.